Smyckesvård

Om du vill att dina juveler ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att ta hand om dem. Här kommer en liten guide om vad du bör tänka på för att få dina smycken att se fina ut så länge som möjligt.

Rödguld & Roséguld

 • När du använder dina smycken så kommer de bli repiga. Då och då kan du alltid ta dem till en guldsmed för att få dem upputsade så de ser nästintill nya ut igen. 
 • Guld är ett väldigt bra val i smycken då de är hållbart. Perfekt för t.ex vigsel- och förlovningsringar. Dessutom är det en metall som kräver väldigt lite underhåll.

Vitguld

 • Många företag och guldsmeder väljer att rhodiera sina vitguldsmycken. Detta innebär att man lägger en tunn yta av rhodium på smycket för att de ska få en vitare, mer silverlik yta. Detta var standard förr i tiden då vitguld hade en ful färg i grunden. Men idag gör man mycket finare legeringar vilket innebär att vitguldet har en väldigt fin färg i sig, lite mer grått än silver. Därför har jag bestämt mig för att INTE använda rhodium på mina smycken, om ni inte specifikt ber om det, eller om det står i produktbeskrivningen. Detta gör att vitguldet blir mer underhållsfritt. Har man en rhodiumyta måste man nämligen göra om den då och då, en ring t.ex kan behöva rhodieras om en gång per år. Jag vill skapa så underhållsfria smycken som möjligt.
 • Likt alla metaller så kommer även vitguld bli repigt när du använder det, vill du hålla de glansiga och få dem att se ut som nya behöver du lämna in dem för upputsning då och då.

Silver

 • Silver oxiderar (blir svart) med tiden av att bara vara i luften. Därför måste silver putsas nu och då för att behålla silverfärgen. Putsa silver kan du göra själv hemma med hjälp av en putsduk eller silverdipp. Personligen älskar jag silverdipp då det är så enkelt att bara doppa dina oxiderade smycken i några sekunder och sen är allt de svarta borta. men var försiktig! Vissa ädelstenar och inga sorters pärlor tål silverdipp, de blir förstörda. Du kan alltid höra av dig till mig för att få råd.
 • Silver är en jämförelsevis mjuk metall och därför rekommenderar jag inte silver som metall i era vigsel- och förlovningsringar. Men har du en silverring råder jag dig att vara extra varsam. Läs mer om när och när inte du bör använda smycken här nedan. 

Oxiderat silver

 • Om du köper ett smycke i oxiderat silver så bör du veta att det svarta enbart sitter på ytan av smycket. Där smycket nöts, t.ex där smycket konstant nuddar huden kommer den svarta ytan att gå bort och istället framträder en ljus silveryta. Vissa tycker det ger mer liv åt smycket medans andra vill ha smycket helsvart. Om du är en av dem som vill att smycket ska vara helsvart så behöver smycket oxideras om då och då. Detta görs hos en guldsmed. Har du köpt smycket av mig kan du alltid skicka det till mig så fixar jag det gratis (du betalar frakt).

Ädelstenar

 • Har du ett smycke med ädelstenar så behöver du tvätta smycket då och då för att stenen ska fortsätta gnistra. Om du tittar på din ädelsten och tycker den ser dimmig ut är det dags för en tvätt. En tvätt fixar du enkelt själv hemma med hjälp av en mjuk tandborste, diskmedel och varmt vatten. Du tar då diskmedel och lite varmt vatten på tandborsten och borstar försiktigt på stenen, oftast sitter mest smuts under stenen, så försök om möjligt fokusera mycket av borstningen där. Skölj sedan smycket i varmt vatten och torka av smycket med en trasa/handduk och låt sen smycket ligga och lufttorka ett litet tag. Nu bör din sten gnistra igen!
 • Vissa människor kan få eksem av smutsen som samlas i tex ringar. Så försök hålla dina smycken så rena som möjligt. 
 • Vilken typ av ädelsten har du i dina smycken? Olika ädelstenar har olika hållbarhet. Försäkra dig om att du väljer en ädelsten som går ihop med din livsstil. Du kan alltid fråga mig om råd.

Pärlor

 • Pärlor är magiska, men också väldigt känsliga i jämförelse med de flesta ädelstenar.  Detta innebär att du måste vara försiktig när du använder dina pärlor. Det är viktigt att inte utsätta dina pärlor för någon typ av kemikalie, tex parfym, krämer eller liknande, det tar död på pärlan. Det är också viktigt att aldrig silverdippa pärlor!
 • I en vardagsring är pärla ingen bra idé, men vill man ändå ha det får man vara beredd på att byta ut pärlan då och då! 

När du inte bör använda dina

 • Många människor vill bära smycken hela tiden, men tyvärr är det inte en jättebra idé.
 • Örhängen - Små örhängen kan du i princip använda hela tiden, om det inte är pärlor för då vill dem t.ex inte vara med i duschen. Dock är det viktigt att du med alla örhängen tar av dem och tvättar försiktigt då och då. 
 • Halsband & Armband - Du kan i princip alltid a på dig halsband och armband, förutom om ädelstenar eller pärlor är extra känsliga eller om du utför en aktivitet där du riskerar att fastna med smycket.  
 • Ringar -  Du använder dina händer till massor under en dag och dina ringar kommer vara väldigt utsatta och ta mycket skada om du inte tar av dem då och då. Exempel på aktiviteter som är bäst att du utför utan dina ringar: Trädgårdsarbete, gymma, baka, städa. Om du har ett väldigt fysiskt krävande jobb som tex byggarbete eller för den delen frisör så rekommenderar jag dig att lämna ringen hemma. 

Har du några frågor om skötseln av dina smycken så skicka mig ett mail så hjälper jag dig!