Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

Smyckesvård

En guldring som försiktigt tvättas i en skål med vatten.

Alla vill att deras smycken ska glänsa och gnistra, men hur ska vi ta hand om dem? Smyckesvård kan låta krångligt men lita på oss – det är värt det! Med rätt kunskap och teknik är det enkelt! Vår gyllene regel för smycken: sist att ta på, först att ta av. Smycken ska vara den sista touchen av din outfit. Sätt på dina smycken efter du använt din favoritparfym eftersom dina smycken inte är ett fan av kemikalier. I slutet av dagen – kom ihåg att ta bort, torka och förvara dina smycken innan du hoppar in i den avkopplande duschen för kvällen.

Låt oss börja resan med att skämma bort dina dyrbara halsband, örhängen, armband och ringar!
Sterling silver

Det är ingen hemlighet att alla silversmycken oxiderar med tiden, speciellt vid långvarig användning och slitage. Den goda nyheten är att det är lätt att förhindra nedsmutsning! Silver behöver putsas då och då. Du kan själv putsa dina silversmycken genom att köpa en silverduk eller silverdipp. Jag personligen älskar silverdip där du bara doppa ditt silver i några sekunder och det blir helt blankt igen. Men var försiktig, vissa ädelstenar och alla pärlor ska aldrig doppas i en silverdopp! Pärlorna och ädelstenarna kan förstöras. Du kan alltid fråga mig om råd!

För att ge smyckena den omsorg och kärlek de förtjänar, undvik kontakt med fukt och kemikalier som parfym och hudkräm. Det är bäst att ta av dig smyckena innan du tränar och badar, så du skyddar de från exponering av svett och olja. Efter en dag ute med dina smycken, torka dem rena och förvara dem i en smyckespåse eller ask, på en torr och sval plats borta från direkt solljus. Använd gärna en bomullstuss för att komma in i de små ytorna. Du kanske upptäcker att när du bär dina sterlingsilversmycken dagligen, saktar takten av nedsmutsning ner och dina smycken förblir glänsande längre. Detta beror på att ständig rörelse skulle göra att smutsen gradvis skaver bort.

Silver är en jämförelsevis mjuk metall och därför rekommenderar jag aldrig att välja silver i dina förlovnings- eller vigselringar. Men om du har en silverring, var extra försiktig när du använder den. Läs mer om när och när du inte ska bära smycken nedan.
Oxiderat silver

Om du köper ett smycke i oxiderat silver ska du veta att det svarta bara finns på ytan av smycket. Så där smyckena hela tiden vidrör din hud kommer den svarta ytan att försvinna och en vanlig silveryta kommer att synas. Det här behöver inte vara nödvändigtvis en dålig sak, vissa tycker om detta. Men om du vill att den ska förbli helt svart måste du få den oxiderad av en guldsmed då och då. Om du har köpt smycket av mig kan du bara skicka det till mig så fixar jag det gratis.
Rött & rosa guld

Guld (rött, rosa och vitt) är ett bra alternativ för smycken och är mycket hållbart. Det är den vanligaste metallen som används för förlovnings- och vigselringar. När du använder dina smycken kommer det att repas. Du kan alltid ta dem till en guldsmed för att få dem putsade!
Vitt guld

Vitt guld är inte en metall i sig. Det är faktiskt en blandning av guld. Det betyder att den består av rent gult guld, plus andra metaller som rodium, platina och silver. Tidigare valde många öretag och guldsmeder att belägga sina vita guldsmycken med rodium för att få det mer vitt. Det betyder att de lägger en mycket, mycket tunn yta av rodium på smycket. Detta var en standard på den tiden då vitt guld i sin egen färg var väldigt gult. Numera har vitt guld en väldigt vacker färg i sig, lite mer grått än silver.

Vi använder vitt guld som det är utan rodium. Men om du vill ha rodium kan du självklart beställa det om du kontaktar oss. Väljer man att ha rodium för att få den mer vita färgen kräver det underhåll genom att lägga ner en ny yta av rodium hos guldsmeden då och då. Ytan blir mycket mjuk och lätt repad. Det är därför vi har beslutat att inte använda rodium, vi vill att dina Malin Ivarsson Jewelry inte ska kräva så mycket underhåll.
Pärlor

Pärlor är magiska och perfekta för alla som älskar att den sofistikerade och eleganta looken! Men de är väldigt ömtåliga jämfört med de flesta ädelstenar. Eftersom pärlor är känsliga och porösa tillverkas de av ostron och sötvattensmusslor som ett resultat av en försvarsmekanism när ett irriterande ämne kommer in i skalet.

Pärlor, till skillnad från metaller, är mjukare till sin natur. Det är bäst att förvara de ifrån andra föremål eller andra smycken som kan orsaka repor. Pärlor behöver andas in fukt, förvara dem inte någonstans lufttät. Det bästa sättet är att placera dem i en mjuk tygpåse. Pärlor kan spricka när de placeras i miljöer som är för torra. Följ den grundläggande rutinen för att ta hand om dina smycken: ta bort, torka, förvara. Ta hand om dina lockande pärltillbehör genom att torka av dem med en mjuk luddfri trasa eller en mikrofiberhandduk. Eftersom pärlor är porösa, simma inte med pärlsmycken då klor kan skada pärlorna. Pärlor är mycket känsliga för kemikalier. Du får absolut inte doppa pärlor i en silverdipp! För en vardagsring med en pärla kan bör du vara beredd på att du kan behöva byta ut pärlan mot en ny då och då.
Ädelstenar

Om du har smycken med ädelstenar måste du rengöra dem då och då för att få den där gnistan att lysa igen! Föreställ dig detta. Du ser en glimt av din ring på fingret och märker att glansen och lystern har bleknat. Glittret du blev attraherad av har nu förvandlats till en tråkig, fläckad metallbit. Då är dags att putsa smycket!

Det är enkelt och du kan göra det hemma. Använd en mjuk tandborste med lite diskmedel på och borsta försiktigt runt stenen. Fokusera borstningen under stenen, där det mesta av smutsen med största sannolikhet finns. Skölj med varmt vatten och torka försiktigt så mycket du kan med en handduk och låt det sedan lufttorka en stund. Vissa människor kan få eksem av att inte tvätta sina smycken, så se till att hålla dina smycken rena. Vilken typ av ädelsten har du i dina smycken? Olika ädelstenar har olika hållbarhet. Se till att välja en ädelsten som passar din livsstil.
När man inte ska använda smycken

Guldring som vilar på en brun handduk.

Örhängen

Stora och tunga örhängen ska inte användas för länge åt gången. Du kan använda små örhängen hela tiden, även när du sover om det känns bekvämt. Men kom ihåg att ta av dem och tvätta dem med diskmedel då och då.

Halsband & armband

I stort sett samma regler som för örhängen. Kom bara ihåg att ta av dem vid alla aktiviteter där de kan fastna i något.

Ringar

Du använder dina händer till många saker och dina ringar kommer att bli mycket utsatta för skador om du inte tar av dem då och då. Exempel på saker du bättre gör utan dina ringar: trädgårdsarbete, gym, baka, städa huset. Om du har ett väldigt fysiskt jobb som konstruktör eller liknande rekommenderar vi att du lämnar dina ringar hemma.

Kontakt

Har du frågor om skötseln av dina smycken är det bara att skicka ett mejl till [email protected] så hjälper vi dig!