Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

Välj rätt ädelsten

Om du inte vill ha en klassisk slät ring utan till exempel en alliansring eller solitärring så är själva stenen/stenarna en stor del av utseendet på ringen. När du väljer sten är det viktigt att du tänker på hållbarheten. Stenen ska hålla i många år framöver. I detta inlägg kommer jag gå igenom några ädelstenssorter som jag tycker är lämpliga att använda i en ring som ska användas dagligen.


Diamant

An elegant ringwith a diamond.

Diamant är hållbarhetsmässigt alltid det bästa valet, men ofta också det dyraste. När man pratar om stenars hårdhet pratar man om Mohs hårdhetsskala, denna skala går från 0-10 där diamant har just 10. Diamanter kommer i många olika färger (faktiskt alla!) och flera olika former (från råa till olika slipningar). Om man har råd, rekommenderar jag alltid att välja just diamant i en förlovning- eller vigselring. Om du väljer många små stenar är det ingen tydlig prisskillnad mot andra ädelstenar utan det är först när man pratar om solitärringar med en större diamant som priserna stegrar ordentligt.


Safir

Ett ringexempel med en mörkgrön safir.

Safir är ett annat bra alternativ och har en 9:a på Mohs hårdhetsskala. Dock är den 9/10 långt ifrån lika hållbar som diamant och safiren kommer slitas på ett helt annat sätt under åren. Det finns helt enkelt bakgrund till uttrycket "diamonds are forever" (även om det inte heller är helt sant). Safir är dock mycket prisvärt och du kan få en ganska stor sten till en bråkdel av priset för en liknande diamant. Safirer kommer i alla färger utom röd, är den röd kallas den nämligen rubin.


Morganit, Smaragd  & Akvamarin

En ring på en mjuk bakgrund med en rosa ädelsten.

Morganit, smaragd och akvamarin tillhör alla mineralgruppen beryller och innebär bland annat att de har hårdhet 8. Dessa fungerar också i en förlovnings- eller vigselring men man bör vara beredd på att stenen på sikt kommer slitas av daglig användning likt safirer. Dessa är också ofta väldigt bra i pris om man jämför med diamant. Smaragder, den gröna varianten, kan däremot vara väldigt dyr i bra kvalitét.


Övrigt

Många av mina kunder frågar efter svenska stenar i sina vigsel- och förlovningsringar och jag önskar att det var ett bra alternativ. Tyvärr har de stenar som går att hitta i fin kvalitét i Sverige (som man hittat hittills iallafall) relativt låg hårdhet, till exempel kvarts (bergkristall och ametist) eller granat. Jag skulle därför inte rekommendera dessa i en ring som ska användas dagligen resten av livet. Däremot skulle de passa bra i till exempel en cocktailring eller ett halsband

När du väljer en sten kan man fråga sin guldsmed efter olika alternativ. Det är då bra att även berätta ungefärlig storlek, och färg som du önskar på stenen. På så sätt kan din guldsmed ta fram det bästa alternativet för just dig, dina önskemål och din budget. Det finns så många fler ädelstenar där ute än de jag nämnt här.


Mohs hårdhetsskala

Mohs hårdhet är ett sätt att mäta reptåligheten hos ett material. Den är baserad på en skala från 1 till 10, med diamant som det hårdaste materialet med ett högsta värde på 10. Material testas mot varandra, och om det ena repar det andra får det materialet ett högre värde.

Ett diagram på mohs scale.

Ädelstens-
slipningar

Ädelstenar kan slipas i olika former och här nedan ser ni några av de mest klassiska slipformerna. Formen har en stor betydelse för utseendet på ringen och är därför också ett viktigt val! Vissa stenar passar bättre med vissa slipformer än andra. Mindre hållbara stenar bör exempelvis inte ha en slipform med kantiga hörn då de finns en stor risk att de går sönder. Vissa slipformer är också svårare att hitta än andra, runda (briljantslipade) är relativt lätta att hitta av alla stensorter då det är den absolut vanligaste slipformen. Ska man ha en ovanligare ädelsten i en annorlunda slipning så kan det vara svårt att hitta och man kan behöva kompromissa eller ha god tid på sig.

illustrationer av ädelstens slipningar.