Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

Välj rätt metall

En ring i guld och en ring i silver i en enkel tappning.

Att välja vigsel och förlovningsring kan kännas omöjligt. Vilken metall ska du välja? Många har en idé om att man ska matcha sina ringar med sin partner, men vi tycker inte man ska låsa sig vid den idén. Vill den du ha en vitguldsring och din partner vill ha en rödguldsring? Köp då det, anpassa er inte efter er partner om du egentligen vill ha något annat, alla vet ändå att det är ni som är tillsammans. Det viktiga är att ni får varsin ring som ni trivs i och känner att ni kan bära många år framöver.


Guld

Gul, röd, rosé eller vitguld. Guld är en ädel och användbar metall som passar utmärkt i smycken. Guld är den enklaste metallen att ändra i storlek och därför anser vi att guld är det överlägsna valet vad gäller ringar. Guld må vara dyrt, men i längden kan det bli det mest ekonomiska alternativet eftersom det behåller sitt värde och oftast går att reparera.

24K innebär 100% guld. Men guldsmycken är aldrig gjorda av 100% guld eftersom det är för mjukt. I Sverige är 18K standard, vilket innebär 75% guld. De resterande 25% kan bestå av exempelvis silver, koppar eller palladium. Detta kallas guldlegering och gör det möjligt för guldet att få olika färger. I vitguld är det palladium som ger den vita färgen, medan koppar i roséguld ger en rödare nyans. Vitguld har en gråare färg än silver och platina. Det är vanligt att vitguldsmycken rhodieras (dvs. man applicerar en tunn yta av rhodium) för att ge en vitare yta som liknar silver eller platina. Detta är dock enbart en ytbehandling som slits bort med tiden och behöver göras om regelbundet. Vi rhodierar inte våra smycken eftersom vi tycker att den gråare färgen är vacker och för att undvika underhåll. Men självklart kan man få ytan rhodierad om man önskar det. I princip allt guld som svenska guldsmeder använder är återvunnet.

Köp aldrig något guldpläterat! Guldpläterade smycken har bara en supertunn yta av guld som snabbt slits bort vid användning. En riktig guldring däremot behåller sin färg. Det är dock viktigt att nämna att ALLA ringar, oavsett vilken metall de är gjorda av, kommer att bli repiga! Vi rekommenderar att lämna in ringarna till en guldsmed någon gång per år för putsning och kontroll av slitage vid eventuella steninfattningar. 


Silver

En vigsel- och/eller förlovningsring är tänkt att hålla hela livet, därför är det viktigt att välja en metall som tål daglig användning. Silver är en metall som många svenskar gillar men tyvärr är silver väldigt mjukt. Silver får därför lätt repor och kan lätt missformas, därför är det ingen metall som vi skulle rekommendera i en ring som ska användas varje dag resten av livet. Speciellt inte om det är en ring med stenar i, risken är nämligen stor att silvret inte klarar av att hålla i stenarna i längden och att man då kommer tappa stenarna.


Titan & Tantal

Titan och tantal är lite mer moderna ringmaterial som blev allt vanligare för några år sedan. Vissa människor är allergiska mot de flesta andra metaller och då är det såklart ett bra val med titan. Vi skulle dock varken rekommendera titan eller tantal då de är väldigt svåra att ändra i storlek. När du skaffar din ring har du en viss storlek på fingret och troligtvis kommer din storlek under årens gång att ändras. Därför tycker vi det är viktigt att det finns möjlighet att man kan ändra ringarna i storlek. Titan och Tantal är enormt hårda material och går inte att löda ihop utan måste svetsas. Detta gör det väldigt svårt att ändra dessa ringar i storlek och de flesta guldsmeder utför inte större ändringar på dessa ringar.


Platina

Platina är en hållbar, naturligt vit metall. Platina är segt i strukturen, vilket gör den särskilt hållbar för smycken med många små detaljer. Platina har en ljusare nyans än vitguld, som ofta har en mer grå ton (om vitguldet inte har en rhodierad yta). Platina har ett lägre grampris än guld men är ändå dyrare i smycken eftersom det är en mer svårarbetad metall än guld. Smycken i platina är svårare att ändra i storlek och reparera, vilket kan göra det svårare att hitta en guldsmed som kan utföra dessa arbeten, då det kräver specialutrustning.