Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

Välj rätt metall


Att välja vigsel och förlovningsring kan kännas omöjligt. Vilken metall ska du välja? Många har en idé om att man ska matcha sina ringar med sin partner, jag tycker absolut inte man ska låsa sig vid den idén. Vill den du ha en vitguldsring och din partner vill ha en rödguldsring? Köp då det, anpassa er inte efter er partner om du egentligen vill ha något annat, alla vet ändå att det är ni som är tillsammans. Det viktiga är att ni får varsin ring som ni trivs i och känner att ni kan bära många år framöver.


Guld

Gul, röd, rosé eller vitguld. Då är helt enkelt riktigt guld det bästa. Köp aldrig något guldplätterat! Guldplätterat har bara en supertunn yta av guld som slitas bort fort vid användning. En riktig guldring däremot håller färgen och är hållbar nog att hålla fast stenar och hålla formen. Det kan dock vara viktigt att nämna att ALLA ringar, vilken metall de än är gjorda i, kommer att bli repiga! Jag kan rekommendera att lämna in ringarna till en guldsmed någon gång per år för puts och för att titta på eventuella slitage. 

Guld är den lättaste metallen att ändra i storlek och det är också därför jag tycker guld är ett så himla bra val. Guld må vara dyrt men i längden kan det bli billigast och dessutom finns det alltid ett värde i just guld.


Silver

En vigsel- och/eller förlovningsring är tänkt att hålla hela livet, därför är det viktigt att välja en metall som tål daglig användning. Silver är en metall som många svenskar gillar men tyvärr är silver väldigt mjukt. Silver får därför lätt repor och kan lätt missformas, därför är det ingen metall jag skulle rekommendera i en ring som ska användas varje dag resten av livet. Speciellt inte om det är en ring med stenar i, risken är nämligen stor att silvret inte klarar av att hålla i stenarna i längden och att man då kommer tappa stenarna.

För alla silvermänniskor finns istället vitguld! 18K vitguld är en metallblanding som innehåller 75% guld och 25% andra metaller som gör metallblandningen vit och inte guldig. Vitguld är ett ypperligt val för dig som gillar silver, det är en mycket mer hållbar metall än silver och klarar av att hålla i stenar och blir inte alls lika repigt. För er som föredrar silver finns även Platina och Palladium som ett val, vilket är att föredra i vissa typer av ringmodeller. Tyvärr är dock Platina och Palladium ingen metall som jag har i mitt sortiment.


Titan & Tantal

Titan och tantal är lite mer moderna ringmaterial som blev allt vanligare för några år sedan. Vissa människor är allergiska mot de flesta andra metaller och då är det såklart ett bra val med titan. Jag skulle dock varken rekommendera titan eller tantal då de är väldigt svåra att ändra i storlek. När du skaffar din ring har du en viss storlek på fingret och troligtvis kommer din storlek under årens gång att ändras. Därför tycker jag det är viktigt att det finns möjlighet att man kan ändra ringarna i storlek. Titan och Tantal är enormt hårda material och går inte att löda ihop utan måste svetsas. Detta gör det väldigt svårt att ändra dessa ringar i storlek och de flesta guldsmeder utför inte större ändringar på dessa ringar.